مطالعه نحوه مواجهه معلمان با شبکه دانش آموزی شاد: رویکرد کیفی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری مطالعات برنامه درسی دانشگاه بیرجند

2 دانشیار گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

3 دانشیار گروه علوم تربیتی ، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

4 استادیار گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه فرهنگیان همدان، همدان، ایران.

چکیده

مقدمه: با شیوع ویروس کرونا نظام آموزشی جهان از جمله ایران با مشکلاتی رو به رو شد که برای اینکه آموزش تدام داشته باشد راهکارهای مختلفی ازجمله آموزش مجازی به وسیله شبکه شاد ارائه شد.
روش: پژوهش ازنظر هدف کاربردی؛ ازنظر نوع داده‌ها، کیفی و ازنظر روش اجرا، تحلیل مضمون است. جامعه آماری معلمان مدارس ابتدایی شهر ایلام بود که به روش گلوله برفی نمونه‌گیری و تعداد 16 نفر به‌عنوان نمونه برای مصاحبه انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده مصاحبه نیمه ساختاریافته بود.
یافته‌ها: نتایج کدگذاری مصاحبه‌ها نشان داد 222 مصداق شناسایی‌شده است که با تلفیق بار دوم 144 کد حاصل شد، با دسته‌بندی مصادیق شناسایی‌شده 75 «مضمون پایه» شناسایی شد. پس از ترکیب و تلخیص مضامین پایه،32 مضمون «سازماندهنده» مشتمل بر یک یا چند کد پایه شناسایی شدند. درنهایت 7 مضمون فراگیر شناسایی شدند که عبارت‌اند از: روش آشنایی معلمان با شبکه شاد، نحوه علاقه‌مندی به شبکه شاد، نحوه یادگرفتن استفاده از شبکه شاد، نحوه مواجهه معلمان با غیبت دانش‌آموزان در شبکه شاد، نحوه صحبت معلم در شبکه شاد، شکل ارائه محتوا در شبکه شاد، نحوه بازخورد دادن معلم به دانش‌آموزان و نحوه بازخورد دادن معلم به دانش‌آموزان در شبکه شاد است.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان داد که روش مواجهه معلمان با شبکه دانش‌آموزی شاد در همه معلمان یکسان نیست. ولی مواجهه معلمان با شبکه شاد دارای مزایا و معایبی بوده و این شبکه در راستای تحقق هدف آموزشی خود با مشکلات و کاستی‌هایی مواجه بوده ولی در کل معلمان از این شبکه برای پیشبرد اهداف آموزشی راضی بوده‌اند.

کلیدواژه‌ها