آموزش کار گروهی و تعامل با همسالان به دانش‌آموزان ابتدایی: چالش ها و راهکارها (تجربه زیسته معلمان)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 حسن احمدی، گروه مدیریت آموزشی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران

2 گروه مدیریت آموزشی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران

3 استادیار، گروه علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: کار گروهی در مدرسه روز به روز محبوب‌تر می‌شود و برای نیازهای جدید مدارس قرن بیست و یکم مناسب است. یونسکو مهارت همکاری و کار گروهی را به عنوان یکی از هفت مهارت عمومی انسان هزاره سوم معرفی کرده است. و توانایی انجام کار گروهی، سومین مهارت بعد از مهارت‌های ارتباطی و مهارت‌های تحلیلی در افراد به شمار می‌رود. هدف پژوهش حاضر شناسایی چالش‌ها و راهکارهای آموزش کار گروهی و تعامل با همسالان به دانش‌آموزان ابتدایی است.
روش: جامعه آماری پژوهش حاضر را گروهی از معلمانی که تجربه لازم را در این زمینه داشتند تشکیل دادند که از طریق روش نمونه‌گیری هدفمند 11 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. روایی یافته‌های پژوهش با استفاده از روش‌های بازبینیِ خودِ اعضا، بررسی همکار، مشارکتی بودن پژوهش تضمین شد. همچنین به‌منظور سنجش پایایی کدگذاری‌های انجام‌شده، از روش‌های پایایی باز آزمون و توافق درون موضوعی استفاده شد. برای تحلیل داده‌ها از نرم افزار MAXQDA 2020 استفاده شد.
یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد که چالش‌های آموزش کار گروهی شامل چالش‌های آگاهی دانش‌آموزان، فرهنگ کار تیمی، بی‌توجهی به علایق دانش‌آموزان، سواد کار تیمی معلم، خانوادگی، روانشناختی و زیستی می‌باشد و راهکارها شامل رعایت اصول گروه‌بندی و طراحی فعالیت‌های گروهی می‌باشد.
بحث و نتیجه‌گیری: بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که مربیان باید بر مهارت‌های کار گروهی و تعامل با همسالان را به عنوان مهارت‌هایی که ارزش توسعه دارند، تأکید کنند و تمرکز بر استراتژی‌های بازخورد درون گروهی را افزایش دهند.

کلیدواژه‌ها