شناسایی ملاک‌های برنامه خودتوسعه‌ای شایستگی‌های اعضای هیأت علمی برای نظارت پژوهشی پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشجویی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته دکترای علوم تربیتی گرایش برنامه‌ریزی درسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

2 دانشیار ،دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی ، دانشگاه تهران ، تهران ، ایران

3 استاد تمام گروه مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی، رشته مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران،

4 دانشیار بخش تخصصی پژوهش و سنجش؛ دانشکده روان شناسی و علوم‌تربیتی؛ دانشگاه تهران، تهران، ایران

5 دانشیار گروه روش‌ها و برنامه‌های آموزشی و درسی، رشته برنامه‌ریزی درسی دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

هدف پژوهش حاضر شناسایی ملاک‌های برنامه خودتوسعه‌ای شایستگی‌های اعضای هیأت علمی برای هدایت پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشجویی بود. با توجه به هدف اصلی پژوهش از روش گراندد تئوری استفاده شد. میدان پژوهش، اعضای هیأت علمی دانشگاه تهران بودند که با استفاده از نمونه‌گیری نظری در بیست و پنجمین مصاحبه، اشباع نظری داده‌ها حاصل شد. برای تحلیل داده‌های پژوهش از نرم‌افزار اطلس تی آی استفاده شد. یافته‌های پژوهش نشان داد که ملاک‌های برنامه خودتوسعه‌ای به عنوان مقوله محوری مطالعه شناسایی شد و عوامل علّی شامل تعهد استاد و نظارت دانشگاه، به‌روز بودن استادان و مهارت آئین پژوهش بود. همچنین راهبردها شامل شکل‌گیری شورای پژوهشی از نظر شکلی و عنوانی، حرکت به سمت نگارش پایان‌نامه‌ها و رساله‌های فاخر، محیط پویا و امکانات کافی و عوامل زمینه‌ای شامل تفاوت در زمینه‌ها، استاد دانشگاه به مثابه یک بازیگر، چشم‌انداز برنامه خودتوسعه‌ای، نحوه پیاده‌سازی برنامه خودتوسعه‌ای و عوامل مداخله‌گر شامل تجربه‌اندوزی از استادان پیشکسوت، توجه به عنصر سیاستگذاری در برنامه خودتوسعه‌ای و تبدیل سیاست به برنامه خودتوسعه‌ای و پیامدها شامل طرز نگاه کردن به نگارش پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها، توان‌افزایی دانشجویان، توان‌افزایی اعضای هیأت علمی، توان‌افزایی دانشگاه‌ها، دانشکده‌ها و گروه‌های آموزشی، آگاهی علمی افراد، رساله دکتری به مثابه زایمان فکری دانشجوی دکتری، پیشینه‌سازی به جای پیشینه‌سواری، حرکت به سمت انجام رساله‌های دکتری تخصصی خوشه‌ای، توجه به کیفیت کارهای پژوهشی نه کمّیّت آن‌ها و رساله دکتری تخصصی برای فردا و آیندگان بود.

کلیدواژه‌ها