واکاوی راهبردهای تدریس مبتنی بر تربیت معلم پژوهنده در ابعاد دانش، نگرش و توانش در دانشگاه فرهنگیان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار گروه علوم تربیتی

چکیده

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف واکاوی عنصر راهبردهای تدریس مبتنی بر تربیت معلم پژوهنده در ابعاد دانش، نگرش و توانش در دانشگاه فرهنگیان انجام شده است.
روش: روش پژوهش، آمیخته از نوع اکتشافی، شامل دو مرحله کیفی و کمی می باشد. در مرحله کیفی از رویکرد پدیدارشناسی بهره گرفته است. در این راستا از طریق نمونه‌گیری هدفمند و با مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 نفر از صاحبنظران تربیت معلم، اشباع نظری در داده‌ها حاصل گردید. در مرحله کمی، با استفاده از روش توصیفی پیمایشی و از طریق نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از بین پردیسها و مراکز استانها به توزیع 274 نسخه از پرسشنامه محقق ساخته بین اساتید دانشگاه فرهنگیان اقدام گردید.
نتایج: در نتایج روشهای تدریس برنامه درسی در ابعاد دانش، توانش و نگرش تبیین شدند که حیطه دانش شامل؛ تقویت توانایی حل مسئله، توانایی نقد و تحلیل کردن، مهارتهای پژوهش مانند پرسشگری، حیطه توانش: ارتباط دادن تدریس با پژوهش، ارائه فرصت برای حل مسئله، کاربرد تدریس فعال و حیطه نگرش مشتمل بر کلیشه ای عمل نکردن و دوری از تعصب، احترام به دانشجویان و باور به تواناییهای دانشجویان است.
نتایج کمی تحقیق نیز نشان داد که مولفه‌های ارائه پاسخ درست به دانشجویان در حیطه دانش؛ ارائه فرصتهایی برای سخن گفتن، توصیف و نوشتن در حیطه توانش؛ و علاقه مندی دانشجویان به ارتباط و کار گروهی در حیطه نگرش از بیشترین توجه در نزد اعضای هیات علمی برخوردارند.
بحث: شواهد حاکی از مطلوبیت روشهای تدریس در دانشگاه فرهنگیان برای تربیت معلم پژوهنده در ابعاد دانش، توانش و نگرش از دیدگاه اساتید می باشد. بطور کلی آنچه که در خصوص نتایج پژوهش قابل تامل و تبیین می باشد، این است که معلمان یکی از عناصر نیازمند تغییر در سیستم آموزشی می باشند. مهارت معلم نقش بارزی در نتایج دانش آموزان دارد و نقش آنها از ارائه دهنده اطلاعات به نقش تسهیل کنند تغییر شکل داده است

کلیدواژه‌ها