یکی از مسائلی که همواره بین معلمان و کارشناسان آموزش و پرورش مطرح بوده، میزان تراکم یا تعداد دانشآموزان در کلاس درس بوده است. بررسی رابطه تعداد دانشآموزان کلاس با پیشرفت تحصیلی، عامل مهمی است که میتواند راهبردی برای تعدیل منطقی توزیع دانشآموزان در کلاسها، تهیه تجهیزات و تأمین معلم برای نیل به اهداف باشد. با توجه به اهمیت موضوع، مقاله حاضر به بررسی این رابطه پرداخته است. بدینمنظور 72 کلاس پنجم دبستان بهصورت تصادفی طبقهای متناسب با حجم، از سه منطقه پرتراکم، تراکم متوسط و کم تراکم با تعداد 2188 دانشآموز همراه با معلمان آنها انتخاب شد. روشهای مورد استفاده در این پژوهش، همبستگی و علّی - مقایسهای پس از وقوع بوده و ابزارهای جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه و آزمون پیشرفت تحصیلی بوده است. تجزیه و تحلیل آماری پژوهش در دوسطح توصیفی و استنباطی، با استفاده از نرمافزار آماری SPSS انجام شده است. از بررسی یافتههای تحقیق مشخص شد که بین میانگین کل سه درس اصلی و میانگین درسهای علوم و ریاضی دانشآموزان و تعداد آنها در کلاس، همبستگی معناداری وجود نداشته است. با وجود این، روش تحلیل واریانس نشان داد که با افزایش تعداد دانشآموزان در کلاس درس ادبیات، سطح عملکرد آنها نیز افزایش یافته است.
نصر, احمدرضا, & معینپور, حمیده. (1383). بررسی رابطه تعداد دانشآموزان کلاس پنجم با پیشرفت تحصیلی آنان. پژوهشهای آموزش و یادگیری, 2(1), 63-75.
MLA
احمدرضا نصر; حمیده معینپور. "بررسی رابطه تعداد دانشآموزان کلاس پنجم با پیشرفت تحصیلی آنان". پژوهشهای آموزش و یادگیری, 2, 1, 1383, 63-75.
HARVARD
نصر, احمدرضا, معینپور, حمیده. (1383). 'بررسی رابطه تعداد دانشآموزان کلاس پنجم با پیشرفت تحصیلی آنان', پژوهشهای آموزش و یادگیری, 2(1), pp. 63-75.
VANCOUVER
نصر, احمدرضا, معینپور, حمیده. بررسی رابطه تعداد دانشآموزان کلاس پنجم با پیشرفت تحصیلی آنان. پژوهشهای آموزش و یادگیری, 1383; 2(1): 63-75.